Orsaker till att ditt wi-fi känns segt

I en värld där i princip allt runt omkring oss är uppkopplat mot internet, är det viktigt att vårt trådlösa nätverk, även kallat wi-fi, fungerar så bra som möjligt. Om signalen från den trådlösa routern inte är tillräckligt stark kan det leda till att det går långsamt att surfa på webben och att det är omöjligt eller hackigt att streama till exempel video i nätverket. Det kan också resultera i att routerns signal försvinner eller att det finns områden i din bostad som helt saknar täckning. Du vill att den trådlösa signal som din router skickar ut är så stark som möjligt, för att du ska kunna dra nytta av ditt wi-fi var du än befinner dig i hemmet.

Ett av de vanligaste problemen är avståndet. Det råder inga tvivel om att det finns ett specifikt avstånd som den trådlösa signalen kan vandra. Ju längre bort från din router eller accesspunkt du befinner dig, eller ju fler väggar och andra föremål som befinner sig mellan din trådlösa enhet och signalen, desto svagare kommer signalen att vare. Samma sak gäller om signalen måste ta sig runt många hörn. Om du bor i ett tätbefolkat område står du dessutom inför en annan utmaning, i form av störningar från andra trådlösa nätverk och elektroniska apparater. Även dessa kan ha en inverkan på ditt trådlösa nätverks hastighet. Vill man vara säker på att maximera sitt nätverk eller har man små problem som man inte vet hur man ska lösa kan det vara väl värt att få hjälp med WiFi hemma. För som alla vet, när internet fungerar då är det bland det roligaste som finns.

Säkra upp ditt nätverk

Någonting som kan dra ner hastigheten i ditt nätverk är om det används av många olika användare på en och samma gång. Det kan faktiskt vara så att dina grannar eller andra oönskade gäster snyltar på ditt nätverk. För att säkerställa att inga obehöriga människor använder ditt wi-fi, kan det vara en bra idé att logga in i din routers administrationspanel och ta en titt på hur många enheter som för närvarande är uppkopplade mot nätverket.

Du kan också använda dig av ett verktyg för att analysera ditt nätverk och se om det finns några oönskade enheter på nätverket. Om ditt nätverk är öppet, och således tillgängligt för vem som helst, bör du genast stänga det. Använd en kryptionsteknik såsom WPA2 för att säkerställa att ingen utomstående tar sig in i ditt nätverk.