Oavsett om man har stort intresse för SEO eller enbart har detta som fritidsintresse är det en stor fördel att mäta sina framgångar. Detta sker enkelt via olika hemsidor eller appar som dagligen kan uppdatera gällande position hos Google. De som anlitar ett SEO-företag får ofta positioner för olika sökord presenterade månadsvis i fin statistik. Det kan vara behändigt och enkelt. Men det är inte svårt att själv ha kontroll på detta. Ska man välja gratisvariant i app eller ett program online som kostar? Det beror på vad man är ute efter.
SERPmojo
En app som är helt gratis att använda och som uppdaterar positioner en gång per dag. Det går även att uppdatera positioner oftare genom att manuellt säga till appen att avläsa gällande positioner.
Det är en enkel app som inte har speciellt många funktioner. Men man får vad man (inte) betalar för. För de som enbart vill ha enkel kontroll på positionerna fungerar den utmärkt. Man börjar med att ange webbadress som ska bevakas och sedan gällande sökord. Det tar inte lång tid innan den sedan har läst av hur man ligger till på dessa sökord. Det går även att se historik på hur positionen har rört sig över tid.
Det går visserligen att lägga in ett stort antal domäner men appen kan upplevas lite rörig om man har fler än tio domäner. En annan nackdel är att det inte går att lägga in konkurrenter, se antal sökningar på olika sökord eller lägga varningssignaler om ett sökord skulle falla kraftigt. Enkel, billig och smidig app.
Wincher
Wincher hette tidigare Gserp och var då gratis. När sedan namnet byttes till Wincher tog det inte lång tid innan de började ta betalt för sin tjänst. Priset är uppbyggt kring hur många domäner man har inlagt i systemet. För de som enbart har 1-10 domäner kan detta vara ett bra alternativ. Visserligen kostar det en del men däremot har man betydligt fler bra funktioner än på gratisversioner av liknande tjänst. Här går det även testa gratis i 14 dagar innan man bestämmer sig.
Överblicken är exemplarisk och det går snabbt att lära sig systemet. Dessutom kan man lägga in sökorden i olika grupper samt jämföra sig mot konkurrenter. En stor fördel är även att det går att se hur många sökningar som finns på de olika sökorden. Ett litet minus ges däremot på denna funktion då antalet sökningar inte alltid stämmer mot vad sökordsplaneraren anger (vilket bör ses som riktmärke). Klar rekommendation för de som vill ta sin sökmotoroptimering ett steg framåt.
Studera gärna vår tidigare artikel om enkel sökoptimering på denna sida.